ESTANYS DE MORTO I CARBONERA

Visita a uns estanys no represats i un punt on acostuma haver-hi isards.

DURADA

Anar i tornar unes 4 h.

DESNIVELL

La caminada és llarga, però sense dificultats i amb un desnivell d’uns 400 m.

COM ARRIBAR-HI

Sortirem de l’Hotel Solé en direcció al Pont de Suert pe la N- 260, a uns 11 quilòmetres ens trobem el poble de Senterada, trencarem a la dreta per la L- 503, passem el pont del riu Bosia, cap a la Vall Fosca, en direcció Capdella. Procurarem sortir aviat, doncs hem d’agafar el funicular d’Estany Gento, el primer surt a les 8 del matí i el segon a les 9, cal preguntar l’hora de l’últim funicular de baixada. Cal preguntar els horaris, doncs de vegades hi ha canvis.

Un cop arribem a l’Estany Gento agafarem un camí ben marcat que surt a la dreta, trobarem un altre camí que surt a l’esquerra i que baixa, no l’agafarem, continuarem recte, en unes quantes marrades arribarem a l’Estany Tort, represat, és un dels més llargs del Pirineu, arribarem a un via d’un carrilet que es va usar per fer les obres de principies del segle XX, en lloc d’anar al refugi de Colomina, anirem a l’esquerra en direcció a Estany Llong i la Collada de Dellui.

El camí que voreja l’estany Tort va fent petites pujades i baixades, fins que arriben a l’Estany de Mariolo, passem per la paret de la presa o per sota si tenim vertigen i pugem a l’Estany de Cubieso, aquest estany estava format abans de represar-lo per dos estanys l’esmenat de Cubieso i l’Estany d’Eixerola, però en quedar ajuntats pel recreixement, aquest últim ha perdut el seu nom i ha quedat relegat a l’oblit.

Deixem el camí que puja a la collada de Dellui i anem en direcció nord cap als estanys de Castieso, Morto i als petits estanys de Carbonera.

Retornem pel mateix camí per on hem vingut.

Hi ha l’opció de pujar per la collada de Carbonera, entre els pics de Vidal i Tort, visitar els estanys de Vidal i llavors podem seguir la ruta explicada als Estanys de Vidal.

MILLOR ÈPOCA DE VISITA

Des de finals de primavera a mitjans de tardor. Hi ha una ruta d’esquí de muntanya que passa per la zona.

QUE FER-HI

Caminar, fotografia, pesca, observació fauna i flora…