BARRANC DE L’INFERN

El barranc de l’Infern és un dels entorns mítics dels Pallars, la llegenda diu que dins del barranc hi havia una olla d’or que van deixar uns pastors, ves a saber si el primer barranquista la va trobar. És un barranc molt maco i vistós. La part superior no requereix mitjans tècnics i experiència però la part inferior sí.

DURADA


Fins a Ortoneda, mitja hora, al coll de la Creu 20 minuts i fins al pla del barranc de l’infern mitja hora més en vehicle. Si des d’el coll de la Creu hi anem a peu 1 h. llarga fins al planell

DESNIVELL


Uns 100 m si anem a l’esquerra a trobar la Noguera Pallares, i si anem a la dreta uns 300m., dependrà fins on vulguem arribar.

COM ARRIBAR-HI


Per fer la part superior sortirem de l’Hotel Solé en direcció Sort per la N- 260 o C – 13, farem la rotonda i la primera sortida a la dreta, travessem el pont del riu Flamisell, només acabar de creuar-lo girem a la dreta en direcció Ortoneda, farem una altra rotonda i agafarem la segona sortida, després de travessar el pont de la Noguera Pallaresa, girem a la dreta i la primera carretera que trobarem a l’esquerra l’agafem, continuem per la dreta, deixant la carretera de Sossis, ens enlairem, passem el poble enturonat de Claverol, passem pel costat del Roc de Santa i entremig de camps de conreu arribem a Ortoneda, passem el poble en direcció est, aviat ens endinsem al bosc, després d’un recorregut arribem a una mena de coll no tenim a la dreta una font i a l’esquerra una pista barrada.

Agafem aquesta pista i després d’un recorregut d’uns 5’5 quilòmetres arribem al pla del  barranc de l’Infern que antigament era conreat, a la part superior es veu la casa d’Espluga de Cuberes.

Si anem seguint el barranc a l’esquerra haurem de precisar cordes, casc i equipament per fer un itinerari de pur barranquisme. No ens cal estendre doncs,  a les pàgines d’enllaç hi ha suficient informació pel que fa al tram més conegut.

Si continuem per la dreta no ens cal tant equipament, en la seva part inicial. podem anar ascendint per admirar uns penyassegats amb abundosa flora rupícola, algun teix i gairebé sempre envoltats de bosc. La part més allunyada del planell inicial, és gairebé desconeguda. Els desnivells són importants, i es precisa mitjans tècnics.

La part més feréstega  la tenim bastant amunt, on trobarem un forcall on hi ha dues mini valls per la dreta ens baixa un barranc i a l’esquerra un altre, agafarem el de la dreta que baixa directament de la Coma d’Orient de Boumort, el recorregut té uns 4’5 km.

Si només volem fer la part final del barranc, la més “popular”, veure els enllaços, doncs no ens cal fer aquest recorregut, llavors creuarem la Noguera Pallaresa, ficant-nos a l’aigua o per unes sirgues d’acer col·locades  per aquest motiu, La zona per travessar el riu és per sota de la zona on desemboca el barranc al riu, després s’ascendeix per una canal.

MILLOR ÈPOCA DE VISITA

Si volem fer la ruta de barranquisme des de finals de primavera a inicis de tardor. L’altra ruta la podem allargar una mica més pels extrems.

QUE FER-HI

Ruta de BTT


Gaudir d’un entorn molt verge i poc alterat, zona geològica, vegetació interessant ,  fauna la de la zona de Carreu Boumort, bolets.