CARREU-BOUMORT

Aquest sector de les Serres de Carreu (1.781 m.) i Boumort (2.077 m.) és gairebé la zona de Catalunya amb menys presència humana, és la divisòria del rius Segre i Noguera Pallaresa on hi ha poblets amb poquíssima població o directament deshabitats. En l’actualitat s’estan arranjant algunes cases d’aquests llogarrets.
Al ser una zona molt deshabitada presenta per contra, un dels índex de vida natural més alts del país a més d’uns paisatges imponents i de grans dimensions

COM ARRIBAR-HI

Sortim de l’Hotel Solé en direcció Sort, passem la rotonda i després de creuar el riu Flamicell pel seu pont, girem a la dreta en direcció a Pessonada, travessem el pont de la Noguera Pallaresa, a l’esquerra ens queda El Pont de Claverol, més endavant trobem un desviament a l’esquerra, el deixarem i continuarem recte i paral·lels a l’embassament de Sant Antoni, quan trobem la següent cruïlla a l’esquerra l’agafem i ens enfilem cap a Sant Martí de Canals i Pessonada, que és a 8 km, anem seguint entre corbes i quan avistem el poble de Pessonada ,no hi entrem continuem per l’esquerra, aquesta via ens durà a la part alta del poble, allí trobem una pista sense asfaltar que surt a l’esquerra en direcció est, l’agafem i ens durà a la Zona de Carreu

Aquesta pista ens permetrà donar una volta per Carreu i Boumort, és una ruta llarga i que s’ha de fer amb un vehicle alt.

Deixem Pessonada i les seves magnífiques vistes sobre la part alta de la Conca i l’embassament de Sant Antoni, passem per sota la gran mole de la Roca Roia, on podem observar amb prismàtics la major colònia de voltor comú de Catalunya, arribarem a una tanca que delimita la reserva de caça, passem i la tornem a tancar, quan arribem a una bassa metàl·lica i una zona de picnic trobarem un desviament a l’esquerra, deixem el cotxe i si volem podem pujar en una mitja horeta al poble abandonat de Herba-savina, des d’on es gaudeixen de fantàstiques vistes de Sant Corneli i la Serra de Carreu. És un bon lloc per anar-hi en dies assolellats d’hivern, doncs la Roca Roia fa que es tingui una temperatura més que confortable.

Continuem amunt i anirem passant per les runes de la Palanca de la Molina, la font de la Menta, on hi ha una altra zona per descansar, menjar i beure la freda aigua de la font, més amunt arribem a un coll des d’on en podem dirigir en el primer ramal a la dreta al poble de Bóixols, el segon a la dreta als Prats de Montanisell i si seguim pel de l’esquerra arribarem al refugi i a la zona de pi negre de Boumort.

Des del refugi, podem caminar fins al cap de Boumort, allí podrem tenir unes vistes panoràmiques i circulars del Pirineu i la part sud amb el Montsec en primer terme. Una altra cosa interessant a observar és l’erosió de l’aigua sobre la roca calcària, que forma dolines i rasclers.

Continuem el viatge i després de passar un coll, descendim cap a la Coma d’Orient una vall típica del relleu calcari. Si continuem per la dreta arribarem al coll de Prat Montaner que ens durà a la vall de Cabó, la grandiositat de l’entorn i les vistes són precioses.

Si enlloc de dirigir-nos a la dreta agafem la pista de l’esquerra, anirem descendint, passarem pel cantó d’unes bordes i arribarem al Coll de la Creu, des d’on surt un ramal a la dreta, el pas és barrat, però podem agafar-lo i caminant un parell d’hores, arribarem a un pla, que antigament es conreava, del barranc de l’Infern.
Des d’aquest pla podem pujar al nucli deshabitat de l’Espluga de Cuberes, que aprofita una balma per ubicar-hi diferents cases i una església romànica, llàstima que el temps i les inclemències meteorològiques ho estiguin malmetent de manera greu. És un d’aquests llocs únics que s’haurien de reconstruir i preservar per tenir memòria de sistemes de vida antics.

També podem continuar una mica pel barranc amunt, allí podrem observar una vegetació rupícola interessant, a més de passar pel cantó de diferents exemplars de teix, arbre molt rar i molt important en l’Edat Mitjana, època en que el van delmar per la seva fusta extremadament resistent, ja que era perfecta per la construcció de ballestes.

Si en lloc de seguir pel barranc amunt el descendim ens trobarem amb un pur recorregut de barranquisme, on necessitarem indumentària adient, estris d’escalada i coneixements de la matèria, recordar que la sortida del barranc és per la Noguera Pallaresa i que a partir del migdia el riu va molt crescut.

Reprenem la pista al Coll de la Creu, si deixem el ramal de la dreta continuem baixant entremig de bosc i aviat arribem a terres conreades i al poble d’Hortoneda, seguim i en un altre coll deixem el Roc de Santa a la dreta, també molt maco i que des de la seva parta superior divisem esplèndides vistes.

Continuem el descens i poc més avall hi ha un trencant a mà esquerra, el pas és barrat, però a peu s’hi pot accedir i d’aquesta manera arribar a la part superior de la Roca Roia amb magnífiques vistes.

Més avall torbem el poble de Claverol que queda enturonat a l’esquerra i a la dreta la vall de la Noguera Pallaresa, en ràpids revolts arriben a la cua de l’embassament de Sant Antoni i a la Pobla de Segur.

Agafem aquesta pista i després d’un recorregut d’uns 5’5 quilòmetres arribem al pla del  barranc de l’Infern que antigament era conreat, a la part superior es veu la casa d’Espluga de Cuberes.

Si anem seguint el barranc a l’esquerra haurem de precisar cordes, casc i equipament per fer un itinerari de pur barranquisme. No ens cal estendre doncs,  a les pàgines d’enllaç hi ha suficient informació pel que fa al tram més conegut.

Si continuem per la dreta no ens cal tant equipament, en la seva part inicial. podem anar ascendint per admirar uns penyassegats amb abundosa flora rupícola, algun teix i gairebé sempre envoltats de bosc. La part més allunyada del planell inicial, és gairebé desconeguda. Els desnivells són importants, i es precisa mitjans tècnics.

La part més feréstega  la tenim bastant amunt, on trobarem un forcall on hi ha dues mini valls per la dreta ens baixa un barranc i a l’esquerra un altre, agafarem el de la dreta que baixa directament de la Coma d’Orient de Boumort, el recorregut té uns 4’5 km.

Si només volem fer la part final del barranc, la més “popular”, veure els enllaços, doncs no ens cal fer aquest recorregut, llavors creuarem la Noguera Pallaresa, ficant-nos a l’aigua o per unes sirgues d’acer col·locades  per aquest motiu, La zona per travessar el riu és per sota de la zona on desemboca el barranc al riu, després s’ascendeix per una canal.

QUE FER-HI

TOT L’ANY: Caminar-hi, recorreguts amb BTT.

HIVERN: Recorregut amb raquetes de neu per la zona culminant de Boumort

PRIMAVERA: Recerca d’aus en una zona molt rica, escoltar el cant del gall fer.

TARDOR: Plegar o caçar bolets. La bramada del cérvol (finals de setembre, octubre), fotografia dels colors de la caiguda de la fulla

GEOLOGIA

Sense endinsar-nos en el tema, només farem unes pinzellades, doncs geològicament és una zona molt rica que en poc recorregut hi ha diversos afloraments geològics. Nombroses universitats d’arreu Europa hi venen sovint per fer-hi estudis.

A grans trets podem dir que el massis de Boumort és una gran mole calcària on hi podem observar a la part més alta, dolines i rasclers i en algunes zones restes de fòssils marins. D’aquestes restes se’n troben en diferents llocs de la zona.

La Roca Roia de Pessonada és una altra gran massa rocosa de conglomerats. Allí es pot observar zones de contacte entre sedimentació marina i terrestre d’antics moments geològics de la història de la Terra.

En els barrancs de Carreu i de la Molina d’Hortoneda podem trobar a les seves parets restes fòssils d’antics mars, s’hi veuen clarament rudistes entre d’altres restes marins..

VEGETACIÓ

Sense ésser exhaustius podem dir que és una zona rica on hi ha diferents estatges de de zones alpines amb pi negre i boixerola fins a a la més típica vegetació mediterrània a la part baixa i més assolellada

Hi podem trobar la zona de roureda amb roure de fulla petita i cerrioide
Una zona de Carrasca i Alzina
La franja de pinassa amb llistó que més amunt esta substituïda per pi roig.
Finalment en la part superior, la zona de pi negre.
A les vores de les fonts i barrancs hi trobem xops, salzes, arç…

FAUNA

És un dels capítols més importants, doncs podem observar els quatre carronyaires en aquesta zona, una de les poques o l’única al món on es pot observar, parlem del voltor comú, aufrany, voltor negre i trencalòs. Al canyeret de Carreu hi ha un hide que és pot llogar medi natural per fotografiar aquestes aus, cal preguntar als guardes de la zona.

També és important la presència de cérvols, cabirols i algun isards, el gat fer , la fagina, guineu, porc senglar, gat mesquer.

Una altra presència interessant és la del gall fer i del picot negre

QUÈ PODEM VEURE-HI?

En aquesta zona podem visitar:

La font de la O
La font de Beu-i-tanca
Casa Miró de Cuberes
Els Escaligons o Escalirots i la Roca Roia
La Volta a l’embassament de Sant Antoni
El barranc de l’Infern i de la Coma d’Orient
Espluga de Cuberes
Solduga
Pujada a Sant Corneli
Congostos del riu Carreu