COLL DEL TRIADOR I MAINERA

Ruta espectacular, amb múltiples opcions d’inici i de sortida. Fer-la en bicicleta és magnífica. Molt recomanable.

DURADA

Depèn d’on acabem, els horaris sempre són en tot terreny. Si sortim per Espot i iniciem a Espui podem comptar unes 3 h.
Opcions d’entrada i sortida: Espui, Caregue, Escaló, Espot i Baiasca. Cal dur mapa de la zona.

DESNIVELL

S’arriba a gairebé als 2.300 m.

COM ARRIBAR-HI

Sortirem de l’Hotel Solé en direcció al Pont de Suert pe la N- 260, a uns 11 quilòmetres ens trobem el poble de Senterada, trencarem a la dreta per la L- 503, passem el pont del riu Bosia, cap a la Vall Fosca, en direcció Capdella.

Quan ja es veu la urbanització fallida d’Espui i abans de creuar un barranc que baixa del poble, surt a la dreta un ramal asfaltat que agafarem, aviat però, perd l’asfalt, en pujada constant s’arriba prop de la Càmara d’aigües de la central hidroelèctrica de Capdella. Continuem amunt i després de 12 quilòmetres el coll del Triador a 2.120m, ens ofereix unes vistes extraordinàries. Descendim per la vall d’Àssua 1 quilòmetre i allí hi ha una bifurcació, si tirem a la dreta anem a Llessui, després de 12 quilòmetres.

Si agafem la pista de l’esquerra se’ns obre un munt de possibilitats, sortir per Espot, Baiasca, Escaló, Caregue, també pujar als estanys de Mainera. Anirem faldejant el Montsent de Pallars , el Montorroio, gairebé sempre anem per zones de pastures d’alta muntanya.

Per pujar als estanys de la Mainera, farem uns 8 km de pista fins arribar a una zona d’aparcament on hi ha uns panells informatiua, des d’allí i seguin la vora del barranc anirem pujant en direcció nord i amb uns 80 minuts arribarem al primer estany, els segon està una mica més alt i el tercer encara més amunt i sota el pic de Mainera de 2.906 m. Si pugem fins al tercer estant el desnivell des d’on hem deixat el vehicle és de 480 m.

Si continuem a uns 8’5 quilòmetres trobarem un desviament a la dreta que ens durà a Caregue, després de 13 km. A 3’5 quilòmetres i després de passar el refugi de Quatrepins, trobarem un altre desviament a la dreta si l’agafem i després d’uns 3 km trobem un altre desviament a l’esquerra que ens durà a Escart i Escaló, en aquesta zona hi ha el riu d’Escart amb un engorjat força interessant. Si continuem arribarem i després de 3 km arribem al refugi dels Rasos, on hi ha un dòlmen, continuem en direcció Baiasca que és a uns 11 km, creuarem un magnífic bosc de pi roig, pi negre i avet, en el poble podem admirar les pintures romàniques de la seva església i també practicar barranquisme al riu de Baiasca. Des del poble surt una senda que ens duu a una zona del bosc amb avets centenaris.

MILLOR ÈPOCA DE VISITA

També hi ha rutes d’esquí i per aquesta opció no cal esmentar època ideal. Per la resta d’activitats des de mitjans de primavera a mitjans de tardor.

QUE FER-HI

Caminar, BTT, fotografia, observació de fauna i flora pesca, caça, bolets, monuments, historia.