ESTANY DE FILIÀ

Exemple típic de com un projecte urbanístic pot arribar a malmetre un esplèndid paisatge. De tota manera val la pena la visita.

DURADA

La caminada ens pot costar uns ¾ d’hora per arribar a l’estany.

DESNIVELL

Des de la casa de pastors, uns 240 m.

COM ARRIBAR-HI

Sortirem de Can Solé en direcció el Pont de Suert pe la N- 260, a uns 11 quilòmetres ens trobem el poble de Senterada, trencarem a la dreta per la L- 503, passem el pont del riu Bosia, cap a la Vall Fosca, en direcció Capdella.

Després de passar el poble d’Espui i La Central de Capdella, on hi ha un interesant museu dedicat a les obres hidroelèctriques que es van fer a principis del segle XX, arribem a un eixamplament de la vall, allí conflueixen els rius de Filià i de Riqüerna, agafem la pista forestal que surt a l’esquerra que amb un seguit de revolts ens puja, creuem el riu de Filià i passem per la solana, una mica més amunt trobem que la pista torna a travessar el riu i un raml surt cap a la casa- refugi de pastors, podem deixar el cotxe allí.

Des de la casa de pastors baixem per creuar el riu, gairebé al davant hi ha un petit pont, d’aquesta manera evitem les tanques pel bestiar, ens enfilem en sentit sud, el barranc per on desaigua l’Estany de Flilà queda una mica a l’esquerra, aviat el trobarem així com les fallides obres de l’estació d’esquí, després de salvar uns 240 m. de desnivell arribarem al natural estany de Filià, on hi ha presència de truites i granotes.

Llàstima que el paisatge ha quedat malmès per unes torres, del què havia de ser una estació d’esquí, i que per culpa de l’especulació, enlletgirant aquest paisatge per molt de temps.

La tornada es fa pel mateix camí i un cop arribats al vehicle podem continuar la pista forestal, que ens farà passar per l’ermita de la Mare de Déu de Fa, anirem a sortir al cantó del cementiri del poble d’Espui.

El poble gaudeix d’una església romànica, però al mateix temps ha quedat fortament danyat per una urbanització que no s’ha acabat, amb terres remogudes, alguna grua, cases a mig acabar, en fi un dels molts desastres que ha deixat l’especulació i estafa urbanística de principis del 2.000.

La caminada no presenta cap dificultat i la pista forestal requereix anar-hi amb algun tot terreny

MILLOR ÈPOCA DE VISITA

Des de finals de primavera fins a ben entrada la tardor.
Si el què volem és fer esquí de muntanya, llavors les èpoques són diferents.

QUE FER-HI

Ruta de BTT., si iniciem la ruta des de la confluència dels riu de Filià i Riqüerna, que està a 1.300 m. fins als 1.949 m. d’ascensió màxima, hi ha una bona pedalada.
Caminar, fotografia, bolets, visitar el museu, caçar, pescar, escalada, esquí de muntaña, barranquisme…