LA VALL FOSCA

Rep aquest nom perquè la vall és molt angosta, està envoltada de muntanyes altes i el sol tarda en arribar-hi al matí i la deixa aviat per la tarda.

Aquesta vall gaudeix d’un telefèric que comunica el Pla de Sallente amb l’Estany Gento.

També hi ha un molt interessant museu sobre les obres hidroelèctriques de principis del segle XX, tot ell lligat al canvi de model energètic de la indústria catalana de l’època.

COM ARRIBAR-HI

Sortim de La Pobla de Segur en direcció a Pont de Suert, per la nacional 260, a uns 10 km trobem el poble de Senterada, i agafem la L-503, que travessant el pont del riu Bosia i la localitat, ens durà a l’últim poble de la Vall que és Cabdella en uns 20 km

QUÈ VEURE-HI

Vall molt ben conservada fins fa poc, on l’especulació immobiliària, va deixar-ne una part malmesa, al poble d’Espui s’ha quedat una urbanització a mig fer, una estació d’esquí i un camp de golf inacabats.

Llevat d’aquest pegat, la resta de la vall és molt maca, amb una vegetació frondosa i ben conservada, amb abundància d’aigua i una zona d’alta muntanya força interessant a la zona dels estanys de Cabdella, així com algunes mostres de romànic, barrancs i zones d’escalada. També podem visitar un interessant museu sobre les ingents obres hidroelèctriques de inicis del segle XX.

VEGETACIÓ

Boscos de pins a les parts altes i de frondoses a la part mitjana (freixe, roure de fulla gran i cerrioide, trèmol, noguer, bedoll, vern, salze, aurons…), a l’alta muntanya podem trobar-hi diferents mostres de gençana, marcòlic groc, ranuncles, regalèssia de muntanya…)

FAUNA

Mamífers ben representats (cérvol, cabirol, isard, porc senglar, guineu, toixó, gat fer, fagina, ermini..) d’entre les aus destacarem (àguila daurada, marcença, falcó esparver, voltor negre i comú, trencalòs, aufrany, pela-roques…)i entre els insectes les papallones apolo i graelsia.., en els amfibis destaquem la granota roja i el tritó pirinenc, als cursos d’aigua i estanys hi ha la truita comú.

BARRANCS

Els afeccionats al barranquisme poden gaudir de diferents indrets per practicar aquest esport. D’entre altres barrancs podem citar el Baranc Roi, el riu Manyanet, trams inicials del Flamisell, del riu de Rus, el barranc de Sant Genís popularment conegut per barranc del Diable, ja que el seu famós pont contamina el vertader nom del barranc. En el seu curs hi ha l’espectacular pont del Diable, que anys abans servia per comunicar els habitants dels dos marges.

QUE FER-HI

Fotografia durant tot l’any però de manera especial a la tardor, on les combinacions de colors són espectaculars, els trèmols i aurons aconsegueixen unes tonalitats que van del verd fluix fins al morat.
Caçar – plegar bolets a la primavera i tardor (múrgoles, carreretes, moixernons, rovellons, mocoses, ceps, rossinyols…)
Caminar, pescar, observar fauna i flora, esquí de muntanya, escalada